Maasikad Lemmatu marjatalust
Värskem, tervislikum ja õnnelikum elu

Millal leiutati külmkuivatustehnoloogia?

Kaasaegne külmkuivatamine sai alguse juba 1890. aastal Richard Altmannilt, kes töötas välja meetodi kuivade kudede (kas taimsete või loomsete) külmutamiseks, kuid jäi kuni 1930. aastateni praktiliselt märkamatuks. 1909. aastal lõi Shackell iseseisvalt vaakumkambri, kasutades elektrilist pumpa. Täiendavat külmkuivatamise teavet ei dokumenteeritud enne, kui Tival 1927. aastal ja Elser 1934. aastal patenteerisid külmkuivatussüsteemid koos külmutus- ja kondensaatoriastmete täiustamisega.

Mis on külmkuivatamine?

Tooraine esmalt sügavkülmutatakse ja siis alustatakse selle kuivatamisega madalatel temperatuuridel, mida mahlasem ja suurem on tooraine, seda rohkem kulub energiat selle kuivatamiseks. Külmkuivatusprotsessis on neli etappi: eeltöötlus, külmutamine, esmane kuivatamine ja sekundaarne kuivatamine. 

Miks külmkuivatatud tooted nii kallid on?

Külmkuivatamistehnoloogia on energiamahukas, seetõttu on toode kallis. See läbib mitu etappi, et säiliksid tooraine vitamiinid. 

Miks eelistada külmkuivatamist? 

Külmkuivatatud toitudel on parem kvaliteet võrreldes teiste meetoditega, kus toimub kuivatamine. Hea kvaliteet tuleneb sellest, et toimingu käigus kasutatakse madalat temperatuuri ja vedelat faasi ei ole. Külmkuivatamine säilitab maitse, värvuse ja välimuse, minimeerides samal ajal kuumatundlike toitainete termilisi kahjustusi. Külmkuivatatud toodetel on omapärane krõbe tekstuur.

Miks eelistada Lemmatu Marjatalu külmkuivatatud maasikaid?

Korjame külmkuivatatud tooraine ekstra põllulõpu viimastest marjadest.  Samuti valime selleks protsessiks parima sordi. Pika kogemuse jooksul oleme avastanud, et kõik sordid ei sobi külmkuivatamiseks, sest kaotavad kiiresti värvi ja maitse. 

Pikad eestimaa suvepäevad tekitavad maasikates magusust, mis teevad need maasikad ainulaadseks. Eestimaa pikk suvi ja päikesepaiste pikk aeg on üks oluline komponent magusate marjade saamiseks. 

Maasikad on küpsenud rahulikult ja kaua, nautinud suveõhtuid ja mesilase lendu. Kodumaiselt maitsev toode  on korjatud Lemmatu Marjatalu maasikapõldudelt, Tartumaalt, Luunja vallas.

Mida veel annab Lemmatu Marjatalu toodete tarbimine?

Värskema, tervislikuma ja õnnelikuma elu. 

Sellega on üks maagiline lugu, nimelt head asjad juhtuvad nendega, kes söövad Lemmatu Marjatalu maasikaid. Need põllud kiirgavad head energiat ja annavad edasi maasikatesse, hernestesse ja vaarikatesse. 

Lemmatu Marjatalus juhtuvad imed, soovidega tuleb olla tõeliselt ettevaatlik, sest need võivad täide minna. Salamisi unistatud head soovid kipuvad Lemmatu Marjatalus täide minema ja Lemmatule oodatud inimesed leivad justkui ise tee siia. Sünnivad uued kohtumised ja põrkuvad energiad, mis loovad uusi mälestusi. Peale inimeste juhtub imesid ka põldudel, näiteks kui väga tahta, siis on võimalik lumega maasikaid korjata, nii nagu muinasjutus.

maasikad lumega

Mõni huvitav fakt külmkuivatamise kohta?

Külmkuivatatud toidud on astronautida ja sõjaväelaste toidukorras oluline osa. 

Kus kohast saan osta Lemmatu Marjatalu külmkuivatatud maasikaid?

Kõige lihtsam on osta meie e-poest.